Τετάρτη 23 Μαΐου 2018


«Ο κυρ Σιμιγδαλένιος»

Μουσικοθεατρική Παράσταση από τo 
«Κέντρo Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (ΚΔΑΠ)
Kάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας)






Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Κλειστό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας (Σταδίου & Μανδηλαρά) θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παράσταση  «Ο κυρ Σιμιγδαλένιος». Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο λαϊκό παραμύθι και  παρουσιάζεται  από τα εργαστήρια Θεατρικής και Μουσικής Αγωγής – Μουσικού Συνόλου, Κουκλοθεάτρου και Παραμυθιού του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Κάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παιδικής έκφρασης και δημιουργίας, που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, από την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και σηματοδοτεί τη λήξη των χειμερινών εργαστηρίων της φετινής περιόδου.
Ο «Σιμιγδαλένιος» είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά λαϊκά κυκλαδίτικα παραμύθια. Είναι ένα παραμύθι που διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους και προέρχεται από τη συλλογή ελληνικών παραμυθιών του Γεώργιου Μέγα (εκδ. Ι.Δ. Κολλάρος και Σία Α.Ε.). H υπόθεση του έργου διαδραματίζεται σε ένα βασίλειο όπου μια όμορφη και καλομαθημένη βασιλοπούλα αποφασίζει να πλάσει μόνη της τον άντρα που θα παντρευτεί. Σε ένα άλλο βασίλειο όμως, μία άλλη βασιλοπούλα  σχεδιάζει να τον κλέψει. Ο Σιμιγδαλένιος θα περάσει από πολλές περιπέτειες, το ίδιο και η βασιλοπούλα που τον έπλασε  προκειμένου να τον βρει και να τον φέρει πίσω.
Η λαϊκή παράδοση αποτελεί την πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού και τόπου. Ιδιαίτερo κομμάτι της λαϊκής παράδοσης είναι τα παραμύθια, μέσα από τα οποία τα παιδιά ψυχαγωγούνται, αποκτούν εμπειρίες, διδάσκονται κι όλα αυτά μ' έναν τρόπο αβίαστο και δημιουργικό και σύμφωνο με την ηλικία τους. Μέσα απ' αυτά, τα παιδιά παίρνουν ηθικά και κοινωνικά ερεθίσματα, συγκρίνουν το χθες με το σήμερα και προετοιμάζονται για το αύριο. Το παραμύθι «Ο κυρ Σιμιγδαλένιος» δίνει τη δυνατότητα της πλήρους ελευθερίας της φαντασίας, όπου η φύση προσωποποιείται και επηρεάζει τη ροή των γεγονότων, η μαγεία έχει ξεχωριστή θέση και οι ήρωες αυτενεργούν ανάλογα με την στάση ζωής του λαϊκού δημιουργού.
Στα εργαστήρια Θεατρικής Αγωγής και Παραμυθιού τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρέμβουν ενεργά, να υποδυθούν τους ήρωες, να αυτενεργήσουν, να εμπεδώσουν έτσι ακόμα καλύτερα την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από μια διαδικασία ψυχαγωγίας και δημιουργίας. Στη συνέχεια, η θεατρική διαδικασία οδήγησε στη δραματουργική επεξεργασία του παραμυθιού, και έτσι τα παιδιά βρήκαν τους εκφραστικούς ρυθμούς τους, ανέπτυξαν τρόπους συνεργασίας, επικοινωνίας και συνοχής της ομάδας μέσα από ασκήσεις ενεργοποίησης του σώματος και της φωνής. Άσκησαν τη δημιουργικότητά τους με καθοδηγούμενους και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια χαρακτήρων, ρόλων και δημιουργικών εικόνων.
Αντίστοιχα τα παιδιά στα εργαστήρια Μουσικής Αγωγής και Μουσικού Συνόλου, άκουσαν το παραμύθι εμπνεύστηκαν από αυτό και με την καθοδήγηση της μουσικού, βασίστηκαν στην φαντασία, τις δεξιότητες και τις γνώσεις  τους και επένδυσαν μουσικά την παράσταση. Ήχοι που στοχεύουν στην περιγραφή συναισθημάτων των παιδιών-ηθοποιών και στη σκηνική εικόνα, σύνθεση μικρών μουσικών θεμάτων ή απλών ρυθμικών μοτίβων ταιριαστών σε ρόλους, μουσικοί αυτοσχεδιασμοί, μελωδίες, όλα εναρμονισμένα για τις ανάγκες της παράστασης.
Στην παράσταση συμμετέχουν 42 παιδιά, ηλικίας από 5 έως 12 ετών.

Υπεύθυνη των τμημάτων Θεατρικής Αγωγής και Παραμυθιού:: Ελένη Ζαρίφη (θεατρολόγος). Υπεύθυνη των τμημάτων Μουσικής Αγωγής και Μουσικού Συνόλου: Δομνίκη Μαυρίδου (μουσικός).

Σχεδιασμός και κατασκευή γιγαντόκουκλων: Δομνίκη Μαυρίδου (μουσικός), Χαράλαμπος Φωτόπουλος (ζωγράφος)

Επιμέλεια κοστουμιών γιγαντόκουκλων: ειδικότητα ενδύματος του Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ με την επιμέλεια της εκπαιδεύτριας Όλγας Οικονόμου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου